Online-PianoSpelen.nl

Het enige platform waar de lessen speciaal voor jou gemaakt worden!

650+

lessen

24/7

beschikbaar

€ 9,95

per maand

De pedalen van een piano

Een akoestische piano heeft meestal 2 pedalen, soms 3.

Wat zijn deze pedalen?

En hoe zit dat voor een digitale piano?

Moet je een pedaal erbij hebben?

pianopedalen

Sustain pedaal

Het belangrijkste pedaal van een piano is degene aan de rechterkant. Dat is het ‘sustainpedaal. Sustain is engels voor ‘vasthouden’. Bij een akoestische piano slaat een hamer op een snaar, telkens wanneer je een toets indrukt. Als je de toets loslaat dan valt er een ‘demper’ op de naar. Daarmee stopt het trillen van de snaar en dus ook het voortbrengen van het geluid. Toets ingedrukt => geluid, toets loslaten => geluid stopt.
Met het sustain pedaal ingetrapt worden alle dempers omhoog gehouden, zodat zij los van de snaren komen. Als je nu een toets indrukt dan klinkt de noot en als je de toets loslaat . . . dan blijft de noot doorklinken!
En dat is precies de bedoeling van dit pedaal. Je kunt daarmee de noten door laten klinken ondanks dat je de toetsen weer los laat. Wat soms moet omdat je anders bepaalde passages niet kunt spelen. Bijvoorbeeld omdat de noten te ver uit elkaar liggen of dat je er meer vingers voor nodig hebt dan je hebt. En soms is het vanwege het ‘kleurende’ effect. Als het pedaal ingedrukt houdt terwijl je speelt klinken de noten ‘door elkaar’ en dat kan, als je het goed gebruikt, mooier klinken. Voller.
Maar zoals gezegd, het gebruik van het sustain pedaal moet je ook leren en oefenen. Als je hem te lang of te vaak gebruikt kan het ook als een ‘brij’ gaan klinken.

Una corda

Het meest linker pedaal is bij een standaard akoestische piano een zogenaamd ‘softpedal‘. Je kunt daarmee de toon die je speelt wat verzachten, in volume en klankkleur.
Voor wie het echt wil weten: in een akoestische piano hebben sommige noten meer dan 1 snaar, bijvoorbeeld 2 of 3. Deze snaren zijn wel identiek qua lengte en stemming, oftewel het is wel allemaal dezelfde noot of toon. Maar als je een toets aansluit zullen er dan 2 of 3 snaren gaan trillen. Dit is om de klank wat voller te maken. Vooral de hogere tonen hebben dit nodig. Deze snaren zijn veel korter dan de lage noten.
Met het linker pedaal schuif je de hamers iets opzij, opdat ze slechts 1 van de 2 (of 3) snaren raken. Dit pedaal moet je dan ook gebruiken als in de bladmuziek ‘una corda’ staat aangegeven. Dat betekent ‘één snaar’. Maar dat is meer voor de klassieke pianisten onder ons.

Sostenuto

Soms is een (linker) pedaal een sostenuto pedaal. Dit is een heel bijzondere functie. Deze houdt alleen de noten vast (zoals het sustain pedaal doet) die op het moment van intrappen waren ingedrukt. Het lijkt helemaal hetzelfde als het sustain pedaal maar het verschil komt tot uiting als je daarna verder speelt. De noten die je NA het intrappen van het pedaal speelt zullen weer gewoon gedempt worden bij het loslaten van de toets. Dus waar het bij een sustain pedaal op die manier heel snel een brij zal worden omdat alles wat je speelt door elkaar gaat klinken, is dat bij het sostenuto pedaal niet zo. Met dit pedaal kun je bijvoorbeeld een mooi akkoord spelen, deze vasthouden met het pedaal en daarna er allerlei loopjes overheen maken.

Bij 3 pedalen op een akoestische piano is de middelste meestal een zgn. studie pedaal. Deze maakt het volume van de piano heel erg zacht, opdat je kan studeren zonder dat de buren er last van hebben. Het is heel anders dan het ‘softpedal’ aangezien het gebruik van dit pedaal gelijk ook de mooie toon van de piano weghaalt. Er zijn 2 soorten: pedalen die een doek tussen de hamers en de snaren zetten en pedalen die de hamers een stuk naar voren duwen.

Digitale piano

Voor de digitale piano is over het algemeen alleen het sustain pedaal nagenoeg ‘essentieel’. Dit pedaal is een wezenlijk onderdeel van je spel voor de ‘medium’ tot gevorderde speler. Deze functie (het aansluiten van een sustain pedaal) zit standaard ook op alle digitale piano’s.

Het volume regel je op een digitale piano heel anders, in het geval dat je de buren wilt ontzien zelfs door met een koptelefoon op te spelen. Dus een studie pedaal heb je daar niet voor nodig. Klassieke pianisten willen op een digitale piano misschien nog wel een softpedal omdat het ‘una corda‘ effect voor hun soms van belang is. Maar dan moet je ook wel een digitale piano hebben die dit effect kan nabootsen. Dat is niet standaard.

Sostenuto is een bijzonder effect. Ook hiervoor geldt dat niet alle digitale piano’s dit effect kunnen simuleren. Daarnaast wordt het muzikaal niet vaak (uitvoerend) toegepast, meestal is het alleen leuk om het oefenen interessant te maken. Niet iedereen kan er wat mee, dus nodig is dit zeker niet.

En vandaar dat je bij een elektrische en elektronische (zie ) piano meestal maar 1 pedaal ziet: het sustain pedaal.

NB Soms gebruiken toetsenisten bij live optredens meer pedalen en dan zijn het hele andere functies. Op digitale stage piano’s, (professionele) keyboards en synthesizers kunnen pedalen geprogrammeerd worden om allerhande functies uit te voeren, bijvoorbeeld het switchen van geluid, het aan/uit zetten van een arpeggiator of sequencer etc.

LAAGSTE PRIJS VAN NEDERLAND:

Piano leren spelen voor slechts € 9,95 per maand!

Laagste prijs

Nu leren pianospelen
voor slechts € 9,95
per maand!

Het VIP lidmaatschap biedt vele voordelen, waaronder:

✓  Toegang tot alle bestaande lessen en cursusmateriaal
✓  Voor jou op maat gemaakte lessen
✓  Uitleg aan de hand van duidelijke video's
✓  Bladmuziek van alle nummers
✓  Leren in je eigen tempo
✓  24/7 support van je eigen privé pianodocent
✓  Je favoriete nummers aanvragen
✓  Noten lezen is niet nodig
✓  Je hoeft niks zelf te printen
✓  Platform werkt op alle devices
✓  Je zit nergens aan vast

Je bent al VIP lid voor slechts € 19,95 per maand!

Eric van den Hoogenband met de LA Turnarounds

Visie

Gemaakt door een beroepsmuzikant
Gebaseerd op praktijkervaring
Uitgangspunt "Natuurlijk leren"
Geen schoolse aanpak
Vrije, persoonlijke en hedendaagse aanpak
Docent direct bereikbaar

Basiscursus

Snel leuk leren spelen
Akkoorden en notatie
Noten leren lezen kan maar hoeft niet
Na afronding kun je beginnen aan het spelen van liedjes
Alles in je eigen tempo
Docent standby

Inhoud

Altijd de muziek die jij wilt
Actuele hits
Top2000
Jazz en Blues classics
Klassieke werken
Alle pianospeelstijlen: klassiek, jazz, moderne ballad, dance, blues, rock (& roll), game muziek, . . . 

Nummers

Altijd de laatste hits
Video tutorials
Lesmateriaal zoals bladmuziek, tekst en akkoorden schema's
Indeling van het liedje altijd stapsgewijs
Gelijk leuk resultaat
Verzoeknummers indienen

Begeleiding

Van een professionele leraar en coach
Met meer dan 35 jaar ervaring op het podium en in lesgeven
24/7 bereikbaar
Maatwerk lessen aanvragen
Individuele begeleiding
Leren waar en wanneer jij wilt

Extra lessen

Leer diverse speelstijlen
Leer improviseren
Verdieping in harmonie, jazz, blues, latin
Verbeter je virtuositeit
Train je gehoor, je ritme gevoel
Verzoeknummers / onderwerpen aanvragen

En wat zeggen de cursisten?

Als gevorderde pianist met een voorliefde voor pop, jazz, rock en blues heb ik enorm veel plezier van de website. Vooral de extra lessen en de uitleg bij nummers helpen mij om mijn spel nog "smeuiiger" te maken. Ik kan met behulp van de site oefenen wanneer ik wil. Ook als ik onderweg ben in de trein of 's avonds op de bank zit, kan ik alvast een filmpje bekijken ter voorbereiding op een volgend repetitiemoment. Zo maak ik, ondanks dat ik weinig tijd heb, toch progressie in mijn spel. De uitleg van Eric bij de filmpjes is duidelijk en geeft extra input die ik bij meerdere songs kan gebruiken. Een aanrader voor elke gevorderde pianist!

Marianne Ottevanger

Voldoende oefenstof voor alle niveaus. Ik focus me op jazz-songs en speel over de hele linie beter en vrijer. Goed vormgegeven en gebruikersvriendelijke methode voor álle leeftijden.

Klaas van der Els

Leuk dat er liedjes zijn uit alle tijden en dat ik liedjes kan aanvragen die ik zelf graag wil spelen en dat je lessen kan doen wanneer JIJ zin hebt
Mat Heezen

Met deze cursus in korte tijd al heel veel geleerd.
Ritme, syncopen, In de Schuur (Snelle) en Super Mario.
Oefening voor vingeronafhankelijkheid 4e en 5e vinger.
Harmonisch progressie 1 4 5 6
Lick based nummers, Uptown Funk van Bruno Mars.
Met origineel meegespeeld, heel leuk.
Tot dusverre zeer tevreden.
André ter Bogt

Als middelmatig gevorderd Keyboard (Yamaha Tyros 5) alsmede Accordeon speler, vind ik het noodzakelijk om mijn beperkingen, uitsluitend vanaf bladmuziek spelend en niet uit het hoofd kunnen spelen, om te zetten zodat ik meer creativiteit met beide instrumenten vorm kan geven.
Met hulp van de algemene methodiek welke Eric van den Hoogenband biedt ben ik overtuigd van het kunnen behalen van mijn doelstellingen.
Structurele oefening baart uiteindelijk kunst!

Dirk Martens

Mijn naam is Jan de Jong, twee jaar pianoles gehad (klassiek). Nu alweer een tijd gestopt. Wel wat blijven spelen. Toen kwam ik de lessen van Eric tegen. Een ruim aanbod van muziek. Maar wat mij vooral aantrok : er wordt ook een stuk theorie op een rustige en duidelijke manier aangeboden. Dat heb ik tijdens mijn eerdere lessen echt gemist. Dus als er iemand is die net als ik weer het pianospelen en de onderliggende theorie nu eens mee wil maken is dit echt een prettige manier van lessen volgen. En, wat ook fijn is , je kan het doen in eigen tempo en je kan altijd een vraag stellen aan Eric. Wat mij betreft een aanrader. En de prijs? Echt niet hoog

Jan de Jong

Online pianospelen overtreft m.i. de gebruikelijke fysieke pianolessen!

Gevarieerde muziek op ieders niveau , bij ieder nummer diverse demo’s waarin je zowel uitleg krijgt hoe te spelen evenals dat je kunt zien en horen hoe te spelen . Daarnaast naast aandacht voor akkoorden , ook bij ieder nummer bladmuziek ( wat evt. ook kan worden geprint).

Er komen vrijwel dagelijks nieuwe nummers bij en verzoeknummers worden zeer snel geplaatst.

Daarbij is denk ik ook een enorme meerwaarde dat de eigenaar vrijwel 24 uur / dag bereikbaar is waardoor je het gevoel van een privedocent hebt.

De manier van lesgeven is dusdanig dat ik weer plezier in het pianospelen heb gekregen na diverse online methodes en fysieke les heb geprobeerd. Eric, bedankt !

Jolanda van Steijn

per maand

toegang

lessen

video’s