Online-PianoSpelen.nl

Het enige platform waar de lessen speciaal voor jou gemaakt worden!

650+

lessen

24/7

beschikbaar

€ 9,95

per maand

Soorten piano’s

Voor de toetsenisten is er tegenwoordig van alles te koop. We hebben piano’s, vleugels, orgels, keyboards, synthesizers, stage-piano’s, workstations, midi-klavieren . . . en waarschijnlijk kan deze lijst nog veel langer worden . . .

In diverse berichten zal ik de meest voorkomende ‘smaken’ behandelen. Vandaag kijken we naar het verschil tussen een akoestische piano en een elektrische– of elektronische piano. En om maar gelijk met dat laatste te beginnen, ja er is wel degelijk verschil tussen een elektrische en een elektronische piano!

Yamaha akoestische piano
Yamaha vleugel of grandpiano
Fender Rhodes elektrische piano
Yamaha CP70 elektrische piano
Roland digitale piano voor thuis gebruik
Nord piano - digitale piano

Akoestisch

Upright piano

Akoestisch

Vleugel

Elektrisch

Fender Rhodes

Elektrisch

Yamaha CP70

Digitaal

Homepiano

Digitaal

Stagepiano

Een elektrische piano is een mechanisch instrument, net als een akoestische piano. Anders dan de term ‘elektrisch’ doet vermoeden heeft deze piano geen stroom nodig, er hoeft geen stekker in het stopcontact. Het verschil met een akoestische piano is dat een elektrische piano het geluid van de snaren (of ‘tines‘, zoals bij de Fender Rhodes) in de vorm van een elektrische spanning opvangt. Deze wordt afgegeven aan een ‘uitgang’. Een elektrische piano heeft dus geen stroom nodig maar wekt als het ware een beetje stroom (geluid in de vorm van een lage spanning) op. Net als een elektrische gitaar. Met een snoer vanaf de uitgang van de piano naar een versterker kun je vervolgens dit ‘geluid’ versterken en zodoende weer horen. De elektrische piano geeft vanuit het eigen mechaniek ook echt geluid maar dat is heel zacht. Zonder versterking kun je geen groot publiek bedienen. Maar daar was het bij de opkomst van deze instrumenten ook voor bedoeld. Dat, én de draagbaarheid. Alhoewel we nu tegen deze instrumenten aankijken als ‘niet te tillen’. De bekendste zijn de Fender Rhodes (ca 60 kg) en de Yamaha CP70 (ca 125 kg). Ook de Wurlitzer kan ik hier nog noemen maar dit is wel een heel apart geval.

Deze instrumenten hebben door hun eigen klank uiteindelijk een speciale plaats gekregen binnen de muziekwereld. En zijn (tegenwoordig) niet zozeer meer een alternatief voor een akoestische piano. Ik zal aan elk van deze drie daarom nog apart een bericht wijden.

Een akoestische piano is de piano zoals we die eigenlijk allemaal wel kennen. Een houten instrument met snaren erin. Als je op een toets speelt gaat er in de kast een hamer tegen de bijbehorende snaar. De snaar trilt en dat geeft geluid. Dat geluid wordt ‘gekleurd’ en ‘versterkt’ door de houten klankkast (de zangbodem). Er komt geen elektriciteit aan te pas.

Als de snaren rechtop staan is het een piano, daar komt de engelse benaming ‘upright piano‘ vandaag.

Als de snaren plat liggen dan krijgt de piano een andere vorm. Wij noemen dat een ‘vleugel‘. Vanwege de vorm;-) In het engels is het een ‘grandpiano‘. De reden hiervoor is dat de snaren in dit geval langer gemaakt kunnen worden. En langere snare geeft meer ’toon’. Volume, dynamiek, laagte, diepte . . . De ‘grandpiano’ is groots in alles. De ultieme belevenis voor de (gevorderde) pianist. Omdat ze normaliter veel duurder zijn dan een ‘gewone’ piano om die reden ook een uiting van ‘luxe’. Of noem het ‘voor de elite’. Maar tegenwoordig is er genoeg 2de hands betaalbaar, alleen is dat niet altijd beter dan een (goede) piano.

Later zijn er ook kleinere vleugels gemaakt. Deze worden dan baby vleugel genoemd (korter dan 125 cm). Soms zijn ze zo kort dat ze uiteindelijk helemaal niet beter zijn dan een upright (90 – 110 cm hoog).

De akoestische piano is ‘the real thing‘. Qua ‘feel’, uitstraling en klank. Maar hij heeft voor de moderne mens wat nadelen: onderhoud (minimaal 2x per jaar stemmen), kan niet tegen temperatuur- /luchtvochtigheid wisselingen, niet draagbaar, moeilijk te versterken.

Daarom is er op enig moment – toen de popmuziek versterkt gebracht moest worden en de muzikanten hun eigen instrumenten naar optredens mee wilde nemen – gezocht naar alternatieven. De hierboven genoemde elektrische piano’s zijn hier voorbeelden van.

Maar inmiddels is er met de komst van ‘chips’, als in ‘computers’, een variant bijgekomen: de digitale piano. En dit is de elektronische piano. Anders dan de elektrische piano wordt de klank niet opgewekt door een mechaniek. Deze piano maakt dus ook geen geluid van zichzelf (anders dan het ‘rammelen’ van de – meestal plastic – toetsen). Hij moet met een stekker in het stopcontact (hij heeft elektriciteit nodig!) en moet altijd versterkt worden. Soms zit dat laatste er dan weer wel bij in d.m.v. ingebouwde speakers.
Het geluid wordt gemaakt door elektronica vergelijkbaar met een computer. Meestal op basis van ‘sampling‘. Dat betekent dat er geluid van een echte (=akoestische) piano is opgenomen en digitaal opgeslagen. Als je een toets indrukt wordt dat geluid ‘afgespeeld’.

 Deze digitale piano’s hebben vele voordelen: draagbaar, altijd op stemming, meerdere geluiden, in allerlei formaten te maken, van groot met een volledig 88 toetsen klavier voor de echte pianisten tot klein met een 32 toetsen klavier voor de DJ/Producer. O ja, die klavieren, zal ik daar ook een bericht over maken?

AANBIEDING: nu piano leren spelen voor slechts € 4,95 per maand!

Het VIP lidmaatschap biedt vele voordelen, waaronder:

✓  Toegang tot alle bestaande lessen en cursusmateriaal
✓  Voor jou op maat gemaakte lessen
✓  Uitleg aan de hand van duidelijke video’s
✓  Bladmuziek van alle nummers
✓  Leren in je eigen tempo
✓  24/7 support van je eigen privé pianodocent
✓  Je favoriete nummers aanvragen
✓  Noten lezen is niet nodig
✓  Je hoeft niks zelf te printen
✓  Platform werkt op alle devices
✓  Je zit nergens aan vast

Je bent al VIP lid voor slechts €4,95 per maand!
(Na verlenging € 14,95 per maand)

Actieprijs

Nu 1 maand proberen
voor slechts € 4,95!

Eric van den Hoogenband met de LA Turnarounds

Visie

Gemaakt door een beroepsmuzikant
Gebaseerd op praktijkervaring
Uitgangspunt "Natuurlijk leren"
Geen schoolse aanpak
Vrije, persoonlijke en hedendaagse aanpak
Docent direct bereikbaar

Basiscursus

Snel leuk leren spelen
Akkoorden en notatie
Noten leren lezen kan maar hoeft niet
Na afronding kun je beginnen aan het spelen van liedjes
Alles in je eigen tempo
Docent standby

Inhoud

Altijd de muziek die jij wilt
Actuele hits
Top2000
Jazz en Blues classics
Klassieke werken
Alle pianospeelstijlen: klassiek, jazz, moderne ballad, dance, blues, rock (& roll), game muziek, . . . 

Nummers

Altijd de laatste hits
Video tutorials
Lesmateriaal zoals bladmuziek, tekst en akkoorden schema's
Indeling van het liedje altijd stapsgewijs
Gelijk leuk resultaat
Verzoeknummers indienen

Begeleiding

Van een professionele leraar en coach
Met meer dan 35 jaar ervaring op het podium en in lesgeven
24/7 bereikbaar
Maatwerk lessen aanvragen
Individuele begeleiding
Leren waar en wanneer jij wilt

Extra lessen

Leer diverse speelstijlen
Leer improviseren
Verdieping in harmonie, jazz, blues, latin
Verbeter je virtuositeit
Train je gehoor, je ritme gevoel
Verzoeknummers / onderwerpen aanvragen

En wat zeggen de cursisten?

Als gevorderde pianist met een voorliefde voor pop, jazz, rock en blues heb ik enorm veel plezier van de website. Vooral de extra lessen en de uitleg bij nummers helpen mij om mijn spel nog "smeuiiger" te maken. Ik kan met behulp van de site oefenen wanneer ik wil. Ook als ik onderweg ben in de trein of 's avonds op de bank zit, kan ik alvast een filmpje bekijken ter voorbereiding op een volgend repetitiemoment. Zo maak ik, ondanks dat ik weinig tijd heb, toch progressie in mijn spel. De uitleg van Eric bij de filmpjes is duidelijk en geeft extra input die ik bij meerdere songs kan gebruiken. Een aanrader voor elke gevorderde pianist!

Marianne Ottevanger

Voldoende oefenstof voor alle niveaus. Ik focus me op jazz-songs en speel over de hele linie beter en vrijer. Goed vormgegeven en gebruikersvriendelijke methode voor álle leeftijden.

Klaas van der Els

Leuk dat er liedjes zijn uit alle tijden en dat ik liedjes kan aanvragen die ik zelf graag wil spelen en dat je lessen kan doen wanneer JIJ zin hebt
Mat Heezen

Met deze cursus in korte tijd al heel veel geleerd.
Ritme, syncopen, In de Schuur (Snelle) en Super Mario.
Oefening voor vingeronafhankelijkheid 4e en 5e vinger.
Harmonisch progressie 1 4 5 6
Lick based nummers, Uptown Funk van Bruno Mars.
Met origineel meegespeeld, heel leuk.
Tot dusverre zeer tevreden.
André ter Bogt

Als middelmatig gevorderd Keyboard (Yamaha Tyros 5) alsmede Accordeon speler, vind ik het noodzakelijk om mijn beperkingen, uitsluitend vanaf bladmuziek spelend en niet uit het hoofd kunnen spelen, om te zetten zodat ik meer creativiteit met beide instrumenten vorm kan geven.
Met hulp van de algemene methodiek welke Eric van den Hoogenband biedt ben ik overtuigd van het kunnen behalen van mijn doelstellingen.
Structurele oefening baart uiteindelijk kunst!

Dirk Martens

Mijn naam is Jan de Jong, twee jaar pianoles gehad (klassiek). Nu alweer een tijd gestopt. Wel wat blijven spelen. Toen kwam ik de lessen van Eric tegen. Een ruim aanbod van muziek. Maar wat mij vooral aantrok : er wordt ook een stuk theorie op een rustige en duidelijke manier aangeboden. Dat heb ik tijdens mijn eerdere lessen echt gemist. Dus als er iemand is die net als ik weer het pianospelen en de onderliggende theorie nu eens mee wil maken is dit echt een prettige manier van lessen volgen. En, wat ook fijn is , je kan het doen in eigen tempo en je kan altijd een vraag stellen aan Eric. Wat mij betreft een aanrader. En de prijs? Echt niet hoog

Jan de Jong

Online pianospelen overtreft m.i. de gebruikelijke fysieke pianolessen!

Gevarieerde muziek op ieders niveau , bij ieder nummer diverse demo’s waarin je zowel uitleg krijgt hoe te spelen evenals dat je kunt zien en horen hoe te spelen . Daarnaast naast aandacht voor akkoorden , ook bij ieder nummer bladmuziek ( wat evt. ook kan worden geprint).

Er komen vrijwel dagelijks nieuwe nummers bij en verzoeknummers worden zeer snel geplaatst.

Daarbij is denk ik ook een enorme meerwaarde dat de eigenaar vrijwel 24 uur / dag bereikbaar is waardoor je het gevoel van een privedocent hebt.

De manier van lesgeven is dusdanig dat ik weer plezier in het pianospelen heb gekregen na diverse online methodes en fysieke les heb geprobeerd. Eric, bedankt !

Jolanda van Steijn

per maand

toegang

lessen

video’s