Online-PianoSpelen.nl

Het enige platform waar de lessen speciaal voor jou gemaakt worden!

650+

lessen

24/7

beschikbaar

€ 9,95

per maand

Verschillen keyboard en piano

fa-series-synth

Laten we beginnen met een klein probleempje: het woord ‘keyboard’ wordt in meerdere betekenissen gebruikt. Iets wat in de muziekwereld eerder regel dan uitzondering is.

Laten we eens 3 betekenissen nader bekijken:

1) Letterlijk betekent het gewoon ‘toetsenbord‘.
Dit is breder dan alleen muziekinstrumenten, ook het toetsenbord van je computer kun je zo noemen. In deze letterlijke betekenis heb je het – indien het over een toetseninstrument gaat – over het mechaniek van de toetsen van het instrument.
Beter zou het engelse woord ‘keybed’ dan gebruikt kunnen worden. Engelstaligen zullen dat ook doen om duidelijk te maken dat ze het daarover hebben. Maar in het nederlands zou je best kunnen zeggen: “heeft jouw Roland piano een lekker keyboard?” of “hoe groot is het keyboard van jouw Yamaha CP4 eigenlijk?”
Als toetsenisten onder elkaar weet ik dan dat je vraagt naar de ‘feel‘ van de toetsen, hoe is de aanslag, hoe is de reactie etc. (in geval van de eerste vraag) of het aantal toetsen, is het 61, 76 of 88 toetsen (in geval van de tweede vraag).
Terwijl in beide gevallen (een Roland piano en een Yamaha CP4) er helemaal geen sprake is van een ‘keyboard’ in de betekenis zoals ik zal uitleggen onder punt 3.

2) In het engels/amerikaans is ‘keyboard’ ook de verzamelnaam van toetsinstrumenten. Stel dat ik op een album meespeel op Hammond (orgel), piano, rhodes of wurly (zie mijn andere Blog posts), dan kan dat worden vermeld als: ‘Eric van den Hoogenband on keyboards’.
Terwijl ook in dit geval ook geen sprake is van een ‘keyboard’ in de zin van de betekenis onder punt 3.
In het engels/amerikaans wordt ‘keyboards’ ook wel afgekort tot ‘keys’. En in het nederlands nemen we dat dan weer over. Dus in bovengenoemd voorbeeld zou er in het nederlands dan dit staan op de album hoes: ‘Eric van den Hoogenband op toetsen’.

3) Het keyboard is – in de specifieke betekenis – een speciaal soort instrument binnen de toetsenfamilie. Om te beginnen is het eigenlijk niet een apart ‘instrument’, het bestaat alleen bij de gratie van electronica en techniek. Het is een verzameling van (a) nagemaakte bestaande geluiden, (b) een begeleidingsautomaat en een (c) toetsenbord. Deze a, b en c ga ik hieronder verder toelichten, hieruit blijken de verschillen met de andere instrumenten in de toetsenfamilie.

a) Het geluid.
Een keyboard heeft geen ‘eigen geluid’. Hij kan allerlei bestaande geluiden nadoen. Variërend van piano tot orkestgeluiden en soms een synth geluid. Het zijn ‘presets’, de geluiden zitten er ‘voorgebakken’ in, je kunt ze niet zelf maken en in die zin heeft een keyboard dus ook geen ‘karakter’.
Hierin zit het verschil met een synthesizer. Dit is een instrument dat gebruik maakt van electriciteit om klanken te produceren. Hoe dat precies gaat is afhankelijk van het soort synthese: analoog of digitaal, additief of subtractief (East-Coast vs West-Coast), granulair, FM, enzovoorts. Er gaat een complete wereld schuil achter het concept ‘synthesizer’ maar een belangrijk concept is dat het gaat om het ‘opwekken van nieuwe klanken’. En niet zozeer om het nabootsen van bestaande klanken.
In de jaren ’90 is sampling als basis van ‘workstations’ opgekomen. Hierdoor – in combinatie met de enorme vlucht van opslag capaciteit – kreeg je synthesizers die uiteindelijk vol zaten met allerlei bestaande geluiden, waar je vervolgens nog mee kon knutselen. Omdat in het concept ‘workstation’ ook een sequencer zit – zeg maar, voor nu even, een digitale multitrack recorder – lijken deze instrumenten wel heel erg op keyboards.

Vanaf dat moment lijkt het er dan ook op dat we een soort splitsing hebben gekregen waarbij het verschil tussen keyboard en synthesizer meer als volgt was:
– Keyboard: goedkoop en voor de thuis amateur, met een vol automatische begeleidingsautomaat waardoor iemand die niet persé heel goed hoeft te kunnen spelen toch een nummer heel vol kan laten klinken.
– Synthesizer: veel duurder apparaat voor de uitvoerende musicus, die veel mogelijkheden wil hebben om van alles zelf te kunnen instellen en programmeren, van klanken – het synthese element – tot de ‘complete productie’ van de andere partijen zoals drums, bas en gitaar; in het workstation concept vervangt de sequencer dan de begeleidingsautomaat.

Met de revival van de synthesizer – mede door de populariteit van ‘modulair’ en het actief produceren van nieuwe instrumenten door de pioneers uit het verleden, zoals Moog en Sequential Circuits – is dit weer echt een apart aandachtsgebied met allerlei actuele ontwikkelingen, ondanks dat de concepten vaak gewoon teruggrijpen op de tijd van de introductie van de elektronische muziek in de jaren ’60 (of eerder) van de vorige eeuw.
Het workstation is wel gebleven maar is nu echt wat anders dan een synthesizer.

En ondertussen is de keyboard markt ook doorgegaan met ontwikkelen. Dat is allang niet meer alleen maar ‘goedkoop’, hier zitten ook hele dure apparaten bij en die worden soms ook gewoon door professionals op de diverse podia gebruikt in live situaties (bijvoorbeeld de Yamaha Tyros serie of de Korg PA serie).

Maar een belangrijk verschil is en blijft wel de mogelijkheid van die begeleidingsautomaat: speel je alles zelf of kun je op start drukken en speelt er dan een complete band mee. En dit fenomeen maakt ook dat keyboard spelen anders kan zijn dan pianospelen. Als je piano speelt speel je met je LH nooit iets om een ‘pattern’ een instructie te geven over de harmonie die gebruikt moet worden. Alles wat je speelt moet een directe functie hebben in het resultaat van de harmonie. Oftwel, de noten die je speelt hoor je op een directe manier terug in het eindresultaat. Die exacte noten, precies op de manier zoals jij ze gespeeld hebt. Dat is bij een keyboard niet altijd zo. Bij keyboard spelen heb je een meer rigide splitsing tussen wat je met je RH speelt en wat je met je LH speelt. De RH is de melodie, de LH geeft instructies, hetzij via het toetsenbord met het indrukken van een akkoord, hetzij met het bedienen van een van de knoppen op het bedieningspaneel. Bij pianospelen ben je continu bezig om met twee handen keuzes te maken, je kunt de bas partij spelen, de harmonie of de melodie. En je moet ook nog het ritme laten blijken door de manier waarop je speelt.

Kortom: je zult met je 2 handen dus anders spelen op een piano dan op een keyboard. Waarbij ik er dan wel vanuit ga dat je een keyboard hebt gekocht om de specifieke kenmerken van een keyboard. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die een keyboard kopen omdat dat goedkoper is dan een piano en het apparaat verder gewoon bespelen alsof het wel een piano is, dus zonder gebruik te maken van de begeleidingsautomaat.
En dan kom ik op punt c. 😉

(c) Het toetsenbord.
Er zijn ook apparaten zonder toetsenbord, zoals de Roland Sonic Cell. Deze kun je toevoegen aan je setup en koppelen aan het instrument dat je daadwerkelijk gaat bespelen. Maar omdat de Roland Sonic Cell niet zelf een toetsenbord heeft noemen we dat een ‘module’ en niet een ‘keyboard’.
We gaan er bij een keyboard dus altijd vanuit dat het ook een keyboard heeft. Een grappige zin die alleen maar mogelijk is door die dubbele betekenis;-)

Maar, hierin zit dan ook weer een verschil. Omdat het keyboard in eerste instantie wel is ontwikkeld vanwege de combinatie van mogelijkheden en niet persé voor de doorgewinterde klassieke pianist, ligt de nadruk niet op de kwaliteit van het toetsenbord. Oftewel, in den beginne, maar ook nu nog, zeker in de goedkopere range, het toetsenbord is van plastic en niet aanslaggevoelig. Al is het tegenwoordig vanaf de midrange wel gebruikelijk dat het aanslaggevoelig is, dan nog is het meestal niet ‘gewogen’. Deze termen leg ik uitgebreid uit in mijn andere Blog posts. Maar voor nu: het toetsenbord van een keyboard is niet ontwikkeld om de beste speelervaring te faciliteren voor een pianist. Je moet er vooral ‘makkelijk’ op kunnen spelen. Het zal dus in de regel niet een al te zware aanslag hebben.
En dit is dan ook de reden dat de puristisch ingestelde pianodocenten – doorgaans nog op de klassieke leest geschoeid – alleen mensen les willen geven als ze op een echte piano spelen. Ook thuis.

Een synthesizer overigens, heeft ook niet een toetsenbord ‘om de beste speelervaring te faciliteren voor een pianist‘. Omdat ze ook niet als een piano bespeeld worden. Vaak zelfs alleen maar ‘monofoon’, dus 1 noot tegelijk, alleen geschikt voor melodieuze lijnen. Of ‘klanktapijtjes’. Maar de synthesizer als instrument, die zal wel een toetsenbord hebben waarbij de bespeler veel mogelijkheden gegeven wordt voor ‘expressiviteit’, zoals: aanslaggevoelig, aftertouch, pitchbend, modulatiewiel of joystick, ribbon controller etc. En ja, hier geldt natuurlijk weer dat midrange en duurdere keyboards dit ook weer kunnen hebben, het is maar net welke doelgroep de marketing afdeling wil aanspreken;-)

Een goed toetsenbord, voor iemand die echt wil spelen alsof je op een acoustische piano speelt, vind je bij de electronische varianten in de workstations en de home- of stage-piano’s: 88 aanslaggevoelige en gewogen toetsen.
Of je dat nodig hebt hangt natuurlijk helemaal af van wat je wilt.

Maar er zijn dus echt verschillen tussen het spelen op een keyboard en op een piano, ervan uitgaande dat je elk van beiden op de wijze bespeelt zoals ze bedoeld zijn.

En een synthesizer, tja, dat is gewoon een heel ander instrument.

LAAGSTE PRIJS VAN NEDERLAND:

Piano leren spelen voor slechts € 9,95 per maand!

Laagste prijs

Nu leren pianospelen
voor slechts € 9,95
per maand!

Het VIP lidmaatschap biedt vele voordelen, waaronder:

✓  Toegang tot alle bestaande lessen en cursusmateriaal
✓  Voor jou op maat gemaakte lessen
✓  Uitleg aan de hand van duidelijke video's
✓  Bladmuziek van alle nummers
✓  Leren in je eigen tempo
✓  24/7 support van je eigen privé pianodocent
✓  Je favoriete nummers aanvragen
✓  Noten lezen is niet nodig
✓  Je hoeft niks zelf te printen
✓  Platform werkt op alle devices
✓  Je zit nergens aan vast

Je bent al VIP lid voor slechts € 19,95 per maand!

Eric van den Hoogenband met de LA Turnarounds

Visie

Gemaakt door een beroepsmuzikant
Gebaseerd op praktijkervaring
Uitgangspunt "Natuurlijk leren"
Geen schoolse aanpak
Vrije, persoonlijke en hedendaagse aanpak
Docent direct bereikbaar

Basiscursus

Snel leuk leren spelen
Akkoorden en notatie
Noten leren lezen kan maar hoeft niet
Na afronding kun je beginnen aan het spelen van liedjes
Alles in je eigen tempo
Docent standby

Inhoud

Altijd de muziek die jij wilt
Actuele hits
Top2000
Jazz en Blues classics
Klassieke werken
Alle pianospeelstijlen: klassiek, jazz, moderne ballad, dance, blues, rock (& roll), game muziek, . . . 

Nummers

Altijd de laatste hits
Video tutorials
Lesmateriaal zoals bladmuziek, tekst en akkoorden schema's
Indeling van het liedje altijd stapsgewijs
Gelijk leuk resultaat
Verzoeknummers indienen

Begeleiding

Van een professionele leraar en coach
Met meer dan 35 jaar ervaring op het podium en in lesgeven
24/7 bereikbaar
Maatwerk lessen aanvragen
Individuele begeleiding
Leren waar en wanneer jij wilt

Extra lessen

Leer diverse speelstijlen
Leer improviseren
Verdieping in harmonie, jazz, blues, latin
Verbeter je virtuositeit
Train je gehoor, je ritme gevoel
Verzoeknummers / onderwerpen aanvragen

En wat zeggen de cursisten?

Als gevorderde pianist met een voorliefde voor pop, jazz, rock en blues heb ik enorm veel plezier van de website. Vooral de extra lessen en de uitleg bij nummers helpen mij om mijn spel nog "smeuiiger" te maken. Ik kan met behulp van de site oefenen wanneer ik wil. Ook als ik onderweg ben in de trein of 's avonds op de bank zit, kan ik alvast een filmpje bekijken ter voorbereiding op een volgend repetitiemoment. Zo maak ik, ondanks dat ik weinig tijd heb, toch progressie in mijn spel. De uitleg van Eric bij de filmpjes is duidelijk en geeft extra input die ik bij meerdere songs kan gebruiken. Een aanrader voor elke gevorderde pianist!

Marianne Ottevanger

Voldoende oefenstof voor alle niveaus. Ik focus me op jazz-songs en speel over de hele linie beter en vrijer. Goed vormgegeven en gebruikersvriendelijke methode voor álle leeftijden.

Klaas van der Els

Leuk dat er liedjes zijn uit alle tijden en dat ik liedjes kan aanvragen die ik zelf graag wil spelen en dat je lessen kan doen wanneer JIJ zin hebt
Mat Heezen

Met deze cursus in korte tijd al heel veel geleerd.
Ritme, syncopen, In de Schuur (Snelle) en Super Mario.
Oefening voor vingeronafhankelijkheid 4e en 5e vinger.
Harmonisch progressie 1 4 5 6
Lick based nummers, Uptown Funk van Bruno Mars.
Met origineel meegespeeld, heel leuk.
Tot dusverre zeer tevreden.
André ter Bogt

Als middelmatig gevorderd Keyboard (Yamaha Tyros 5) alsmede Accordeon speler, vind ik het noodzakelijk om mijn beperkingen, uitsluitend vanaf bladmuziek spelend en niet uit het hoofd kunnen spelen, om te zetten zodat ik meer creativiteit met beide instrumenten vorm kan geven.
Met hulp van de algemene methodiek welke Eric van den Hoogenband biedt ben ik overtuigd van het kunnen behalen van mijn doelstellingen.
Structurele oefening baart uiteindelijk kunst!

Dirk Martens

Mijn naam is Jan de Jong, twee jaar pianoles gehad (klassiek). Nu alweer een tijd gestopt. Wel wat blijven spelen. Toen kwam ik de lessen van Eric tegen. Een ruim aanbod van muziek. Maar wat mij vooral aantrok : er wordt ook een stuk theorie op een rustige en duidelijke manier aangeboden. Dat heb ik tijdens mijn eerdere lessen echt gemist. Dus als er iemand is die net als ik weer het pianospelen en de onderliggende theorie nu eens mee wil maken is dit echt een prettige manier van lessen volgen. En, wat ook fijn is , je kan het doen in eigen tempo en je kan altijd een vraag stellen aan Eric. Wat mij betreft een aanrader. En de prijs? Echt niet hoog

Jan de Jong

Online pianospelen overtreft m.i. de gebruikelijke fysieke pianolessen!

Gevarieerde muziek op ieders niveau , bij ieder nummer diverse demo’s waarin je zowel uitleg krijgt hoe te spelen evenals dat je kunt zien en horen hoe te spelen . Daarnaast naast aandacht voor akkoorden , ook bij ieder nummer bladmuziek ( wat evt. ook kan worden geprint).

Er komen vrijwel dagelijks nieuwe nummers bij en verzoeknummers worden zeer snel geplaatst.

Daarbij is denk ik ook een enorme meerwaarde dat de eigenaar vrijwel 24 uur / dag bereikbaar is waardoor je het gevoel van een privedocent hebt.

De manier van lesgeven is dusdanig dat ik weer plezier in het pianospelen heb gekregen na diverse online methodes en fysieke les heb geprobeerd. Eric, bedankt !

Jolanda van Steijn

per maand

toegang

lessen

video’s