Online-PianoSpelen.nl

Het enige platform waar de lessen speciaal voor jou gemaakt worden!

650+

lessen

24/7

beschikbaar

€ 9,95

per maand

Wat is improviseren?

In 10 stappen kijken we naar het proces om van iets kleins en eenvoudigs – een akkoordenschema – een muzikaal geheel te maken, door toepassing van verschillende oefeningen. Elke stap kun je op zichzelf als les doen.

Allereerst, wat is improviseren nou eigenlijk? Het wordt vaak altijd vooral met jazzmuziek in verband gebracht. Soms wordt ook vooral bij improviseren gewezen op dingen als ‘spelen op je gevoel’ of ‘spelen op gehoor’. Maar je gevoel kun je ook kwijt in klassieke muziek of andere muziek die je op de ‘klassieke wijze’ hebt ingestudeerd.

Improviseren gaat meer over het totale proces van compositie tot uitvoering. In wat ik de ‘klassieke wijze’ noem gaan we uit van bladmuziek in notenschrift. Iemand – meestal iemand anders dan jijzelf – heeft zeer nauwkeurig bedacht WAT en HOE er gespeeld moet worden. WAT dat zijn de noten op de balk en HOE dat zijn aanwijzingen over ritme (tempo) en dynamiek (hard en zacht, staccato etc.).

Jij gaat dat als uitvoerend muzikant instuderen, stapje voor stapje. En als je het helemaal kunt spelen dan kun je komen tot ‘de uitvoering’, al dan niet voor een publiek.

Improviseren is hetzelfde proces alleen vallen componeren, instuderen en uitvoering samen in hetzelfde moment. Dat betekent dat je echt niet ‘zomaar iets speelt’, het instuderen is in dit geval ‘putten uit een enorme koffer met vaardigheden’. Dus je hebt geoefend op allerlei dingen die je ad hoc kunt toepassen.

Bij improviseren kun je helemaal blanco beginnen maar over het algemeen is stap 1: een akkoordenschema. Dus als je speelt vanuit een zogenaamde ‘leadsheet’ dan zul je ook moeten kunnen improviseren. En dit is eigenlijk de gebruikelijke manier in de hedendaagse lichte muziek (popmuziek). We hebben alleen een akkoordenschema als uitgangspunt, geen exacte noten. Je moet dus al putten uit je koffer met vaardigheden: ‘wat zijn die akkoorden’, ‘hoe kan ik die spelen’ en wat kan ik allemaal doen om duidelijk te maken hoe het nummer gaat, is het een ballad, is het rock, funk of een shuffle?

In de video’s neem ik je mee in elke stap van het proces dat ik toepas om vanuit een akkoordenschema te spelen, het mooi te maken zoals ik op dat moment toepasselijk vind, oftewel: IMPROVISEREN!

P.S.  Niet onbelangrijk. Vaak kijken leerlingen mij aan en zeggen dan ‘ik weet niet wat ik moet spelen’. Misschien moet ik nog een stap 0 toevoegen: gewoon doen en durf te proberen. Want het is net als voetballen of leren praten. Kinderen pakken gewoon een bal en gaan ertegen schoppen. Bij kleine kinderen zul je bal wat vaker onder een auto vandaan moeten halen. En kinderen gaan ook gewoon klanken brabbelen. Dat worden langzaamaan steeds meer woordjes. Bij improviseren achter de piano is het precies zo. Druk wat toetsen in en luister. Klinkt het goed? Dan weet je dat. Klinkt het niet goed? Dan weet je dat ook. Als je niks doet, gebeurt er niks. Als je wel wat doet kun je progressie maken.

Veel plezier!!

De lessen zijn:

  1. Het akkoordenschema
  2. Omkeringen – voicing, afwisseling en invulling
  3. Voorslag & Arpeggio’s
  4. Loopjes – korte loopjes toevoegen en akkoord eigen noten gebruiken
  5. Loopjes maken die toewerken naar het volgende akkoord. De akkoorden verbinden.
  6. Leidtonen toepassen. Loopjes maken die spanning opbouwen en weer laten oplossen.
  7. Dynamiek – hard en zacht, kort en lang, snel en langzaam toevoegen = gevoel toevoegen!
  8. Ritme – niet alles recht, er zijn meer plekken in een maat! Afwisseling, afwisseling en nog eens afwisseling.
  9. Peper & zout toevoegen: de ’truukjes’
  10. ‘Out of the box’. Hoe ver kun je gaan?

LAAGSTE PRIJS VAN NEDERLAND:

Piano leren spelen voor slechts € 9,95 per maand!

Laagste prijs

Nu leren pianospelen
voor slechts € 9,95
per maand!

Het VIP lidmaatschap biedt vele voordelen, waaronder:

✓  Toegang tot alle bestaande lessen en cursusmateriaal
✓  Voor jou op maat gemaakte lessen
✓  Uitleg aan de hand van duidelijke video's
✓  Bladmuziek van alle nummers
✓  Leren in je eigen tempo
✓  24/7 support van je eigen privé pianodocent
✓  Je favoriete nummers aanvragen
✓  Noten lezen is niet nodig
✓  Je hoeft niks zelf te printen
✓  Platform werkt op alle devices
✓  Je zit nergens aan vast

Je bent al VIP lid voor slechts € 19,95 per maand!

Eric van den Hoogenband met de LA Turnarounds

Visie

Gemaakt door een beroepsmuzikant
Gebaseerd op praktijkervaring
Uitgangspunt "Natuurlijk leren"
Geen schoolse aanpak
Vrije, persoonlijke en hedendaagse aanpak
Docent direct bereikbaar

Basiscursus

Snel leuk leren spelen
Akkoorden en notatie
Noten leren lezen kan maar hoeft niet
Na afronding kun je beginnen aan het spelen van liedjes
Alles in je eigen tempo
Docent standby

Inhoud

Altijd de muziek die jij wilt
Actuele hits
Top2000
Jazz en Blues classics
Klassieke werken
Alle pianospeelstijlen: klassiek, jazz, moderne ballad, dance, blues, rock (& roll), game muziek, . . . 

Nummers

Altijd de laatste hits
Video tutorials
Lesmateriaal zoals bladmuziek, tekst en akkoorden schema's
Indeling van het liedje altijd stapsgewijs
Gelijk leuk resultaat
Verzoeknummers indienen

Begeleiding

Van een professionele leraar en coach
Met meer dan 35 jaar ervaring op het podium en in lesgeven
24/7 bereikbaar
Maatwerk lessen aanvragen
Individuele begeleiding
Leren waar en wanneer jij wilt

Extra lessen

Leer diverse speelstijlen
Leer improviseren
Verdieping in harmonie, jazz, blues, latin
Verbeter je virtuositeit
Train je gehoor, je ritme gevoel
Verzoeknummers / onderwerpen aanvragen

En wat zeggen de cursisten?

Als gevorderde pianist met een voorliefde voor pop, jazz, rock en blues heb ik enorm veel plezier van de website. Vooral de extra lessen en de uitleg bij nummers helpen mij om mijn spel nog "smeuiiger" te maken. Ik kan met behulp van de site oefenen wanneer ik wil. Ook als ik onderweg ben in de trein of 's avonds op de bank zit, kan ik alvast een filmpje bekijken ter voorbereiding op een volgend repetitiemoment. Zo maak ik, ondanks dat ik weinig tijd heb, toch progressie in mijn spel. De uitleg van Eric bij de filmpjes is duidelijk en geeft extra input die ik bij meerdere songs kan gebruiken. Een aanrader voor elke gevorderde pianist!

Marianne Ottevanger

Voldoende oefenstof voor alle niveaus. Ik focus me op jazz-songs en speel over de hele linie beter en vrijer. Goed vormgegeven en gebruikersvriendelijke methode voor álle leeftijden.

Klaas van der Els

Leuk dat er liedjes zijn uit alle tijden en dat ik liedjes kan aanvragen die ik zelf graag wil spelen en dat je lessen kan doen wanneer JIJ zin hebt
Mat Heezen

Met deze cursus in korte tijd al heel veel geleerd.
Ritme, syncopen, In de Schuur (Snelle) en Super Mario.
Oefening voor vingeronafhankelijkheid 4e en 5e vinger.
Harmonisch progressie 1 4 5 6
Lick based nummers, Uptown Funk van Bruno Mars.
Met origineel meegespeeld, heel leuk.
Tot dusverre zeer tevreden.
André ter Bogt

Als middelmatig gevorderd Keyboard (Yamaha Tyros 5) alsmede Accordeon speler, vind ik het noodzakelijk om mijn beperkingen, uitsluitend vanaf bladmuziek spelend en niet uit het hoofd kunnen spelen, om te zetten zodat ik meer creativiteit met beide instrumenten vorm kan geven.
Met hulp van de algemene methodiek welke Eric van den Hoogenband biedt ben ik overtuigd van het kunnen behalen van mijn doelstellingen.
Structurele oefening baart uiteindelijk kunst!

Dirk Martens

Mijn naam is Jan de Jong, twee jaar pianoles gehad (klassiek). Nu alweer een tijd gestopt. Wel wat blijven spelen. Toen kwam ik de lessen van Eric tegen. Een ruim aanbod van muziek. Maar wat mij vooral aantrok : er wordt ook een stuk theorie op een rustige en duidelijke manier aangeboden. Dat heb ik tijdens mijn eerdere lessen echt gemist. Dus als er iemand is die net als ik weer het pianospelen en de onderliggende theorie nu eens mee wil maken is dit echt een prettige manier van lessen volgen. En, wat ook fijn is , je kan het doen in eigen tempo en je kan altijd een vraag stellen aan Eric. Wat mij betreft een aanrader. En de prijs? Echt niet hoog

Jan de Jong

Online pianospelen overtreft m.i. de gebruikelijke fysieke pianolessen!

Gevarieerde muziek op ieders niveau , bij ieder nummer diverse demo’s waarin je zowel uitleg krijgt hoe te spelen evenals dat je kunt zien en horen hoe te spelen . Daarnaast naast aandacht voor akkoorden , ook bij ieder nummer bladmuziek ( wat evt. ook kan worden geprint).

Er komen vrijwel dagelijks nieuwe nummers bij en verzoeknummers worden zeer snel geplaatst.

Daarbij is denk ik ook een enorme meerwaarde dat de eigenaar vrijwel 24 uur / dag bereikbaar is waardoor je het gevoel van een privedocent hebt.

De manier van lesgeven is dusdanig dat ik weer plezier in het pianospelen heb gekregen na diverse online methodes en fysieke les heb geprobeerd. Eric, bedankt !

Jolanda van Steijn

per maand

toegang

lessen

video’s